push the button

rostul vieții e să râzi

Impotenta publicisticii

Sa incercam sa definim nevoia in informatie. Sa vedem cine este piata, cine face cererea si cine face oferta. Paradigma comunicarii deseneaza un traseu destul de clar intre comunicator si receptor. Tendinta comunicatorului este, psihologic vorbind, una de multumire, fireasca, tendinta care, la nivelul stimulilor primari, genereaza si automultumirea. Zambetul celuilalt, mesajele placerii, morfoza chipului si alte ‘semne’ care ne spun cat de placuti suntem in fata publicului. In fata audientei. Cineva argumenta, deunazi, ca nu poate transmite programe de calitate, pentru ca audienta il sanctioneaza si nu poate castiga publicitate. Despre emisiunile sponzorizate am auzit?? Despre zecile de mici case de productie care alearga cu sufletul la gura si care dau productii la cheie, cu sponsor cu tot si sunt productii de calitate? Nu am auzit, si asta pentru ca o ‘ruptura’ de genul asta poate provoca o reactie in lant.

beheaded-princess.jpg

In televiziune (la una generalista), de exemplu, inainte de jurnalul de stiri trebuie sa ai o emisiune care sa ‘traga’ audienta. In tarile cu stiri civilizate, jurnalul este cel care trage postul. Stirile sunt regina unei televiziuni, imi spunea un mentor in televiziune. In presa scrisa nu mai gasesti nimic nealterat. Totul arata ca un cadavru in putrefactie; presa de informare. Presa de nisa tine steagul sus, dar intalnesti si acolo cazuri de circumcizie la batranete.

Dupa prima dezbatere electorala intre candidatii americani la presedintie (JFK si Nixon, in ’60), Kennedy spunea: “I think it’s time America started moving again”.

Cauta substanta si vei gasi. Lupta ideologica. Ne imputim si-mi pare rau.

Nu suntem satul in care nu s-a intamplat nimic. Nici de bine nu poti scrie, ca aia nu e stire. Dar ideile noastre abia mai respira, pe la prieteni, nestiute de nimeni, bine ascunse, ca sa nu ni le scuipe smecherii cu lanturi groase si masini albe de teren. Ca niste ulii malefici in coliviile lor, ambulantele pierzaniei.

Advertisements

Written by Rares

September 30, 2007 at 7:47 pm

Posted in Photography

%d bloggers like this: